Dadaph håndverk og hærverk

Bård Lilleøiens webside: Tegneserier, illustrasjoner og blogg

Dadaph er nostalgisk

Dadaph er nostalgisk

Det startet tidligere i kveld da Lise minte meg på denne:

For oss som er oppvokst på 80/90-tallet, er det umulig å ikke få den varme nostalgiske følelsen av denne videoen.

Så da kom jeg på noe.
Hvorfor lager jeg ikke en topp 10 over tegnefilm-musikk som betyr/har betydd mye for meg?

Vel, her er en slik liste, med sangene. Kos dere!

1. Piratsangen fra Shagma:

Jeg var ikke gamle karen da denne dukket opp på norske TV-skjermer. Trolig den første sangen som gjorde et inntrykk på meg, jeg fikk den på hjernen i en alder av 3. Serien ble derimot glemt, til jeg var ca 7, og den dukket opp på TV igjen i 1989. Igjen ble serien glemt til jeg var i sen ungdomsskole-alder og gjennoppdaget den takket være internett. Det så svart ut for å noengang få sett serien igjen, før den plutselig dukket opp på norsk DVD for et par år siden. Jeg tror aldri jeg har vært så glad.
Og siden dette er min liste, legger jeg til den faktiske introsangen fra samme serie:

2. De mystiske gullbyene (svensk):

Denne gikk på TV3 på slutten av 80-tallet eller starten av 90-tallet. Det var en sammenhengende historie på 39 episoder, som hadde fascinerende mye historie rundt erobringen av søramerika. Husket spesielt da 2-3 episoder alene handlet om vanskelighetene å seile rundt sydspissen av amerika. Hvem sier at underholdning for barn ikke kan være lærerik så vel som god underholdning? I samme serie flyr de rundt i en kjempefugl laget av gull, forresten.
Her er den franske originalsangen(animasjonen fra endingen):

3. Teenage Mutant Hero Turtles

Ja, du leste riktig. Serien og sangen het “Hero” Turtles her, fordi ordet “Ninja” var forbudt i Europa, da det visstnok kunne føre til at unger gikk apeshit og drepte hverandre. Dessverre finner jeg ikke versjonen der de synger “Hero”, eller åpning med animasjonen som bruktes.
Men ja, jeg var akkurat gammel nok da Turtles-bølgen traff Norge på starten av 90-tallet. Cowabunga!

4. Snipp og Snapp: Redningspatruljen

Disneyserie fra starten av 90-tallet. Snipp og Snapp som detektiver. Introen er noe man virkelig kan digge.
Her er originalen:

5. Gummi Bears

Ja. Jeg deler denne på engelsk, rett og slett fordi NRK sendte den på engelsk da jeg først så den. Jeg liker også den svenske versjonen, men den engelske er definitivt hva jeg husker som mest nostalgisk.

6. Sangen fra Valhall

Ok. Jeg vet denne er litt juks, da den teknisk sett er fra en tegnefilm, Valhall, basert på den danske tegneserien av samme navn. Men det er fin musikk som er utrolig nostalgisk for meg.

7. Dyrenes skatten på sjørøverøya (どうぶつ宝島)

Ok, enda en sang fra en film, men dette blir den siste. Dessuten har sangen en åpningssekvens(som jeg dessverre ikke fant, med samme sangen)
Trolig første animeen jeg noensinne så, iallefall som jeg vet var en anime. Den gikk dubbet på svensk en julaften, husker jeg. Dessverre finner jeg ikke den svenske versjonen av sangen. Hayao Miyazaki har en finger med i denne filmen, og tegnestilen var direkte med og inspirerte stilen i Zelda: Windwaker. Jeg VET denne eksisterer på DVD…noen som kan hjelpe meg å finne den?

8. Ducktales, wohoo!

Hva skal man si? Selveste Nostalgia Critic kåret den til tidenes mest catchy temasang, så der har vi det! Selv om jeg foretrekker Barks-universet fremfor Ducktales med noen milelange skritt, kan man ikke nekte for at denne introen er kul.
For shits’n’ giggles tar jeg med den finske versjonen også, misheard selvsagt:

9. MASK

Husker jeg så denne serien på Sky før jeg kunne engelsk. Sykt nostalgi, men jeg tør ikke engang tenke på å se serien igjen…hva om den ikke er bra?

10. Denver the Last Dinosaur

Helt ærlig husker jeg ikke døyt av denne serien. Men introen er utrolig catchy og nostalgisk.

Dessverre ikke plass til mer på en topp 10-liste: Her er noen honorable mentions man absolutt må sjekke: Transformers, Tiny Toons, Mummi, Ghostbusters(det er tross alt originalt en film), et par millioner Disney-serier, Sailor Moon(svensk), Batman(animasjonsserien), Flintstones, Inspector Gadget, Tale Spin, et par sanger fra Asterix, blant annet…føler dette burde vært en topp 20 egentlig…arhh…

Hva er deres favoritter? Del! Ikke umulig jeg gjør min 11-20-liste senere…er for mye bra.

12 Comments on "Dadaph er nostalgisk"

  Jeg viste ikke at det fantes en Valhall tegnefilm også, har bare lest tegneserien (som var yndlings tegneserien min da jeg var mindre)

  (oi, jeg så ikke hvor dyr den var, var definitivt ikke så ille da jeg kjøpte den for et par år siden)

  Fantastisk, den medleyen. MEN Denver på ti-på-topp-lista? Denver var den mest irriterende dinosauren ever. Har forresten hørt på mange av de forskjellige versjonene av Ducktales-introen i det siste (digger spesielt den russiske), savner den mer og mer. Tut bært.

  Kan som sagt ikke huske døyt av serien, men det er en utrolig catchy sang, og jeg får den varme nostalgifølelsen av den.

  Noen av disse er veldig mystiske og fremmede, men lover at Denver, Turtles, Redningspatruljen, Duck Tales og BOMPIBJØRNENE ble sett av meg også. Veldig kos. Frykter de fleste ikke har holdt seg så godt, da. Så noen episoder av MC-musene fra Mars på Youtube i høst, de var ikke verdens barskeste lenger. Selv om det hjalp at han ene het Throttle i stedet for Potta.

  Mindre glad i sangen. Er så lang, og sangene flyter ikke akkurat inn i hverandre, så var mer en oppramsing enn en medley.

  Dessverre har ikke så mye holdt seg bra. Disney-seriene er stort sett underholdende og fantasifulle fortsatt, selv om man merker man er utenfor målgruppen.
  Turtles er EKSTREMT corny og teit, jeg hater nesten å si det, da det er en av de seriene som virkelig definerte oss som vokste opp under denne perioden, men når skilpaddene vil ha pizza med iskrem på og når både Shredder og Krang er så patetiske skurker, er noe galt. Fortsatt: ekstremt nostalgisk. Vil forøvrig anbefale både den originale serien til Eastman og Laird(gritty, self-aware og satirisk), Turtles Forever(alle TMNT-universene møter hverandre), i tillegg til den første av spillefilmene, som fortsatt holder seg overaskende godt(den er basert på den originale serien, ikke tegnefilmene).

  Dyrenes skatten på sjørøverøya og Valhall har jeg sett igjen nylig, begge er faktisk fantastiske filmer, som man må ha med seg.

  Shagma er fortsatt god, men mest en mester på en rolig og ganske merkelig stemning. Den ender opp som en ganske merkelig og dyster fremtidsvisjon. De mystiske gullbyene er proppfull med historie, dessverre har jeg bare tilgang til den engelske dubben, men den gjør for det meste en god jobb.

  Men hvem sier at alt nostalgisk må være bra? Uansett varmer det med gjensyn.

  Oh my! Du har med Denver! Fantastisk, digget den serien når jeg så den på det som da het FilmNet ^^

  Så mye nostalgi pakket inn i en bloggpost blir nesten for mye, men bare nesten 🙂

  Disney greiene gjør meg så veldig glad, men samtidig litt trist, særlig etter at Toon Disney forfalt til Disney fracking XD og ble stappet fullt av drit fra morgen til kveld. Den dagen jeg en gang får barn skal de oppfostres på skikkelig Disney underholding, og ikke den søpla som Disney gir ut nå om dan.

  Her er noen av mine favoritter fra min barndom, mesteparten sett på engelsk på Fun Factory i sped barndom uten særlig engelsk kunnskap.

  Super Ted (min yndling <3)
  Brave Starr
  Dungeons & Dragons
  Defenders of the Earth (sykt catchy intro sang ^^)
  Bertha (må være på norsk)
  Snorklene (The Snorks)
  Dino Riders
  Dinosaucers
  Colargol (tragisk rippet ut fra min barndom da NRK plutselig stoppet alt)
  Janosch Drømmestund

  Har også mange favoritter fra 90-tallet da jeg elsket tegnefilm også i ungdommen, men 80-tallet er og blir best ^^

  Hah, husker Bravestarr ganske godt iallefall, tror faktisk det er plass til den på topp 11-20-lista jeg kanskje lager en gang…men det morsomme er at selv om jeg vet jeg så serien, husker jeg bare åpningssangen.

  Fun Factory husker jeg godt. Vi fikk kabel da jeg var ganske liten, og da var det opp tidlig på lørdagene for å se tegnefilm fra landet der klokka gikk en time feil 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*