Dadaph håndverk og hærverk

Bård Lilleøiens webside: Tegneserier, illustrasjoner og blogg

Dadaph på Raptus!

Dadaph på Raptus!

Vel, så var det den tiden på året igjen. Siden 1999 har jeg besøkt hver eneste Raptus-festival, og på mange måter har det vært årets høydepunkt for meg, der jeg møter kjente og ukjente fra tegneseriemiljøet i Norge, som jeg etterhvert har begynt å bli kjent med.

Torsdag
Kaster meg på toget fra Oslo, og nyter turen på seks og en halv time. Vel fremme i Bergen, møter jeg på Eirik Avvik, som har lovet meg gratis overnatting. Etter en fasjonabel middag bestående av speilegg på papptallerken, ser vi den geniale franske tegnefilmen Trillingene fra Belleville, før vi får oss åtte timer med søvn. Som jeg trengte, jeg hadde akkurat kommet meg på beina etter en hard influensa, og var rimelig sliten og rar i hodet(filmen hjalp sikkert ikke)…

Fredag
Fredag, Raptus’ første dag! Men ettersom de ikke åpner før 15 på ettermiddagen, fant vi ut at det var en god ide å henge litt rundt i sentrum. Først snek vi oss innom Raptus-lokalene og hilste på blant annet Olaf og Seriereiret-gjengen, som var i full gang i å rigge stands, vel plassert i skyggen bak Outland sine hyller i et av siderommene.
Turen videre gikk til diverse filmbutikker rundt om i sentrum. Fikk kjøpt meg en varm brus fra varmeskap, ikke snakk om “romtemperatur”, som flaska kjentes ut som da jeg holdt den, og som ville være akseptabelt da jeg var ganske tørst. Brusen var faktisk varm. Det er første og siste gang jeg kjøper brus fra butikken nederst på Galleriet. Fikk også en fin fangst med billige nye filmer til min overfyllte filmhylle.
Klokka 15 åpnet Raptus, og jeg fikk satt meg på Nettserier-standen bak Outland og slappet godt av, noe jeg trengte etter tusleturene rundt om i byen. Her gikk salget av Lises dumme sølvfugler som varmt hvetebrød, og iløpet av fredagen solgte jeg faktisk 7, av totalt 8.
På kvelden fikk jeg akkurat hentet Lise på bystasjonen, før det var klart for den årlige nettserier-pizzaen. Denne gangen var vi rekordmange, en tropp på 29, så hverken Peppes eller Dollys hadde plass til å ta oss imot. Etter ganske mye tusling frem og tilbake, fant vi ut at vi skulle spise ute, så vi bestilte 10 pizzaer og slo oss ned foran statuen av Rybak(tror jeg). Selv om det var litt kjølig etterhvert, regnet det ikke, så det var faktisk ganske koselig.
Etter pizzaen, fant Lise ut at hun ville bli med til Eirik, og ettersom Eirik ikke hadde noe plassmangel, gikk det fint at hun overnattet der.

Lørdag
Tid for dag to av Raptus. Vi plukket opp venninnen til Lise, “Bale”, før vi gikk inn og satte oss på Star Wars-showet til Mike Collins og Mads Eriksen. Det var for min del, som enorm Star Wars-fan, utrolig kult.
Det ble også enorme signeringskøer rundt Outland, som resulterte i at det var komplett umulig å komme frem til Nettserier sin stand. Arne Bye og Olaf hadde faktisk tenkt å forlate festivalen fordi det ville være umulig å få solgt noe mer på standen, men heldigvis ble klagene hørt, og standen ble flyttet til en ekstremt bra plassering midt på vrimleområdet. Takk Wærness!
Da festivalen var slutt for dagen, dro Eirik på bankett. Ettersom jeg ikke var gjest, ønsket jeg ikke å betale dyrt for mat jeg ikke vet hva er på forhånd, så jeg gikk ut på Dollys med Lise, “Bale”, Arne, Torgeir Trapnes og Tommy Kvarsvik. Her klarte jeg igjen å forspise meg på en veldig god pizza, før jeg fulgte Lise til bussen og tok farvel med henne.
Eirik hadde lånt meg nøklene, så jeg gikk hjem til ham, tok en dusj og koste meg med film og tegneserier til han kom hjem fra festen.

Søndag
Siste Raptus-dag. Ingen Lise, så jeg gikk rett på Nettserier-standen for å få solgt den siste sølvstultaen før standen pakket sammen. Det fikk jeg, og jeg fikk til og med enda flere som ville kjøpe etterpå. De er virkelig populære.
Standen ble pakket ned, og folk begynte å dra. Søndagen er ofte deprimerende på den måten.
Plutselig kom festivalgeneral Arild Wærness bort og tok tak i meg og Eirik og ba oss stille opp på avslutningsshowet der vi skulle tegne sammen på scenen med blant annet Don Rosa.
Jeg ble helt paff, men godtok. Da vi dukket opp på scenen, var det fortsatt litt tid før showet, så Eirik startet å tegne hodet til Donald. Jeg ble bedt om å fortsette på tegningen hans og tegne kroppen. Ettersom navnet på showet var “Monsterducks…”, tegnet jeg en monsterkropp. Plutselig hører jeg en amerikansk stemme bak meg, som synes hele greia minner om Lovecraft. Don Rosa har sneket seg inn og jeg ble fullstendig starstruck, men klarte å fullføre tegningen.

Don Rosa kikker over skulderen mens jeg tegner. De andre tegnerne ser seg forvirret rundt etter noe. Foto: Jan Otto Midttun/Raptus Tegneserieestival. Raptus har flere bilder på deres Flickr-side

Som om ikke dette var nok, kom Oxicomics og skulle trekke vinneren av deres konkurranse. Jeg vant andreplassen, en flott akvarell som går rett inn i ramme og opp på stueveggen.

Akvarellen rammes inn, og havner over sofaen, sammen med Diplomen fra Norsk Mad-konkurransen jeg vant i 2001, og FATMAN, tegnet av Arnold Milten/Arild Midthun

Etter showet, trakk vi oss rolig tilbake. Vi satt og slappet av litt, før en liten gjeng fra nettserier og seriereiret gikk ut og spiste kebab og pizza. Videre gikk vi til Bergen Kino og så Toy Story 3, som er en fantastisk film. Imponerende at Pixar klarer å slippe godfilm etter godfilm på denne måten, enda en oppfølger, som faktisk føltes frisk og nødvendig.

Mandag
Ettersom jeg hadde bestilt togbillett hjem på tirsdag, var mandag bare ren avslapping. Filmer og en deilig middag bestående av noe kjøtt, salat og pommes frites. Virkelig godt med noe simpelt og hjemmelaget, og herlig med et avbrekk fra pizzaen. Omnomnom!

Tirsdag
Tog hjem, TUUUUT
Forøvrig magisk hvordan jeg alltid klarte å unngå det verste regnet i Bergen. Opphold nesten hver gang jeg var ute, men ellers regnet det så tett at det var umulig å se fjellene rundt byen.
Ble mistenkelig lite sliten av togturen, og tar det som et tegn på at influensaen endelig virkelig er borte.

Alt i alt hadde jeg en ekstremt hyggelig langhelg, og kommer gjerne tilbake for 13. gang neste år.

2 Comments on "Dadaph på Raptus!"

    "Det var for min del, som enorm Star Wars-fan"

    What, sier du at de andre IKKE VILLE???? WHATTTTTT. Det er jo Mads Eriksen, Mike Collins og Star Wars. En uslåelig kombo.

    Ellers så det digg ut. Synd med plasseringen i starten da. Håper de får bedre lokaler til neste hår. Hørte noen hårreisende historier fra folk som ikke ble sluppet inn og ikke fikk refundert billettene sine :S:S:S

    Håper jeg kan komme innom til neste år, hvertfall!

    Enkelte er ikke like glad i Star Wars som jeg er, men ble med fordi tegnerne er så kule. Heldigvis virket det som jeg ikke var den eneste som syntes det var gøy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*