Dadaph håndverk og hærverk

Bård Lilleøiens webside: Tegneserier, illustrasjoner og blogg

Dadaphs prosjekter…

Dadaphs prosjekter…

Bare en oppdatering på hva jeg egentlig driver med om dagen.

Jeg lager som kjent en halvside med Avis Maritima Stulta i uka. Jeg lager gjerne 3-4 av disse halvsidene om gangen nå, sånn at jeg får mer ro til andre ting uten at sjøfuglene kommer i veien. Selv om Stulta i utgangspunktet var en serie jeg laget for å holde meg varm i perioder jeg ikke tegnet så mye, liker jeg den såpass godt at jeg vil fortsette med den. Det siste halvåret har den også inneholdt faktiske poenger. Om dette er noe jeg fortsetter med, vet jeg ikke, igrunn vil jeg bare ha noe moro å tegne, uansett hvor mange som tar det. Men ettersom jeg har tenkt å prøve å pushe den på et eller annet forlag, er det kanskje smart å faktisk ha poengene der. Selv om greia mest er at den skal være morsom å lese, selv om man ikke forstår en skit.

Prosjekt 19, aka Sagaen om Dadaph Serraph, vil fortsette i tre deler til, der Etappe 19-24 utgjør første del. I motsetning til etappe 1-18 som gikk mellom 2006 og 2008, er disse nye etappene fra starten planlagt som en trilogi, så jeg har hatt mye mer gøy med å jobbe med helheten i historien, allerede fra starten. Jeg planter ting i starten som blir avgjørende senere, planlagt. Dette er noe jeg ikke har gjort i så stort omfang før, og jeg synes det er kjempegøy. Håper det også gjør hele historien artigere å lese når den er ferdig. “Hvorfor striper?” spør noen kanskje. Vel, egentlig fordi serien startet som striper. Jeg vurderte å fortsette med sider, men følte det ikke ville gjøre Sagaen om Dadaph Serraph til det jeg tror mange likte ved den i utgangspunktet. Jeg prøver så godt det lar seg gjøre å gjøre hver enkeltstripe morsom, men det er helheten som står i fokus.
Jeg vet jeg ikke kommer til å ha suksess med forlagene med denne serien, men den er absurd god trening, både tegnemessig og fortellermessig. Sammenlign starten av serien med slik den er nå…jeg ble sjokkert selv over hvor stygge og umorsomme mine eldste striper(etappe 1 og 2 er tegnet i 2005) er…

I tillegg til disse to tingene, skriver jeg på to andre serier. Den mest episke kaller jeg DIS, og ja, “DiS in Space” blir sansynligvis den endelige tittelen. Dette er faktisk et prosjekt jeg startet på da jeg var 12-13. Jobbet jevnt og trutt med det i noen år, helt til jeg så hvor forferdelig det egentlig var, stappfullt av klisjeer og svake karakterer. Jeg la det på hylla, men plukket det frem for noen få år siden, og ble overasket, da det faktisk gav meg nye ideer til å fortsette.
Det skal fokusere tungt på å parodiere seg selv, og være så lite selvhøytidelig som mulig, samtidig som jeg trekker frem de elementene ved den originale historien som faktisk fungerte, og prøver å gjøre de så gode jeg klarer. Dette blir en slags scifi-versjon av Sagaen om Dadaph Serraph, men med korte kapitler, og basert på sider, ikke striper, da dette vil gi meg mye mer frihet. Har planlagt at hvert kapittel skal være på ca 10-15 sider, og mulig å nytes enkeltstående. Allerede har jeg outlinen til en prolog og et førstekapittel, samt et helhetlig plott med en start og et midtpunkt og svake ideer om en eventuell slutt, men ingenting er skrevet i detalj ennå. Planlagt å finskrive prologen på tegnekveldene etterhvert, og eksperimentere med tegnestiler. Jeg har lyst til å prøve noe manga-aktig….og nei, jeg snakker ikke om ansikter og sånn, jeg vil beholde min egen trygge stil på dem. Jeg er mer fascinert av å prøve meg på tøffe bakgrunner og helt ville actionsekvenser, men uten å miste bakkekontakten og ikke minst humoren. Det er den tøffeste utfordringen. I tillegg er jeg usikker på om jeg har lyst til å fargelegge. Jeg har lyst til å finne en stil jeg klarer å tegne raskt, for å holde oppdateringene gående. Kjempeutfordring.

Og ja, jeg har mer. Jeg fikk plutselig en ide til en ny stripeserie, som for en gangs skyld er slik en stripeserie skal være: ikke noe plott! Hele greia baserer jeg på en filosofisk tanke som har slått meg flere ganger. Jeg prøver å designe karakterene nå, men sliter litt med oppstarten, da jeg føler den første stripen er særdeles viktig å få rett. Kommer sansynligvis til å fokusere på denne når neste stripekonkurranse dukker opp.

I tillegg gav TSO meg i dag tanken om å prøve å skrive korte ting på 1-2 sider. Skal innrømme jeg ikke har noen ideer for øyeblikket, men jeg kommer ikke til å nøle med å skrive ned om jeg kommer på noe glupt. Å tegne en side nå og da er noe jeg fint kan klare kombinert med alt annet.

Så der har vi det. Til å ikke ha “ordentlig jobb”, har jeg hendene fulle med noe jeg håper jeg en dag kan klare å gjøre virkelig bra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*