Dadaph håndverk og hærverk

Bård Lilleøiens webside: Tegneserier, illustrasjoner og blogg

Dadaph sitt tegnetips

Dadaph sitt tegnetips

Så, du vil lære deg å tegne tegneserier?
Ta frem penn, papir, og pell deg til tegneseriekurs.com, for jeg er ingen lærer.

Det jeg derimot ønsker å hjelpe med, kan være vel så viktig: tegnelyst.
Det hjelper ikke med verdens beste strek og geniale poenger, når man ikke orker eller har lyst til å sette seg ned å tegne. Og selv om penger, damer, makt og berømmelse kan være lokkende nok(tro meg, i min karriere finnes dessverre ingen av delene), må man selv ha lyst til å sitte alene, dag ut, dag inn, og putte streker på et papir. Hva er da viktigere enn å ha lyst til å gjøre det?

Mitt råd er enkelt: finn bakgrunnsunderholdning som passer for deg! Hva mener jeg med bakgrunnsunderholdning? Simpelt: musikk, film, serier, videologger, en spikermatte på motorveien utenfor vinduet, kort sagt alt som kan fungere som passiv underholdning mens man sitter der og dypper pennen. Da går alt så mye lettere.

Kan vel greie ut om hva jeg selv liker å ha gående for å bli inspirert til å sitte i timesvis og besudle papir. Har delt opp etter mine fire stadier: idemyldring, blyantskissing, tusjing og fargelegging, da disse krever forskjellig grad av konsentrasjon.

Idemyldring
Denne fasen er den som er mest induviduell. Ideer kan komme av seg selv, eller de kan tvinges frem. Noen liker å høre på musikk, andre må sitte på bussen. Andre igjen må stirre inn i en hvit vegg i timesvis før de geniale ideene kommer.

Selv liker jeg å fylle denne fasen med dataspill og filmer. Jeg vet hva serien jeg lager skal handle om, men trenger en god ide og poeng. Dermed har jeg en halv tanke rundt dette, mens jeg sitter og spiller et eller annet. Alt kan virke, så lenge det er en pausemulighet sånn at man får skrevet ned ting.

Skisse
Her jobbes det på originalen. Blyantstrekene før tusjen skal på plass. Ikke fasen som krever mest konsentrasjon, men likevel en fase som ikke skal undervurderes. Gjør man en for rask jobb, vil man få problemer når man skal tusje. Det er derfor viktig å klare å jobbe konsentrert, men samtidig går det bra å ofte se opp fra arket og tenke på andre ting.

Musikk funker som vanlig godt. Det går også bra å se filmer eller serier, men da bør man ha sett dem før, slik at man ikke er redd for å gå glipp av ting. Filmer med god dialog eller musikk er det beste. Pulp Fiction, Clockwork Orange, It’s a Mad Mad Mad Mad World eller Star Wars. Man kan også prøve serier, men da må plottet gå tregt nok til at man kan klare å følge med, og helst bør man ha sett det før. Selv har jeg sett gjennom Dragonball-seriene en haug ganger på denne måten, og det er skummelt, med tanke på at jeg ikke kan japansk. Visse videobloggere/rantere kan også funke, så lenge de ikke er irriterende. Er selv fan av Angry Videogame Nerd og Nostalgia Critic, som snakker om gamle spill og filmer/serier fra 80/90-tallet.

Tusjing
Konsentrasjon! Helst skal man se opp så lite opp som mulig. Man må ikke gjøre feil, og samtidig tyde blyantstreken man lagde under forrige fase. Her er det viktig med noe man kan høre på i timesvis uten å nødvendigvis se på. Klarer man å høre på noe fra forrige fase, vil det også fungere her, men det er viktigere at det er ting man virkelig kan bli underholdt av å høre på. Ofte pleier jeg å høre på kommentarspor på filmer her. Jeg er nok den eneste jeg vet om som faktisk har hørt på kommentarsporene på alle filmene mine. Men det er mye variert kost her. Kommentarspor som bare snakker om kameravinkler og lys er kjedelig. Unngå for all del Mel Gibson. De beste er de som faktisk snakker om historien bak filmen, diverse tolkninger av manus, eller hendelser under innspillingen som ikke bare er interne. Men dette må bare prøves frem. Jeg vil anbefale Star Wars-kommentarene, de er stort sett interessante, eventuelt forståsegpåere som snakker om filmer. Standup-show er også bra, selv om jeg ikke er noen stor standup-fan. Jeg kan iallefall anbefale Eddie Murphy og George Carlin. Igjen funker videobloggere godt.

Fargelegging
Endelig noe avslappende!
Jeg fargelegger digitalt, i Photoshop. Har to skjermer slik at jeg har Photoshop på en, og eventuell underholdning på den andre. I denne fasen går det for min del veldig bra å slappe helt av og nesten følge mer med på underholdningen enn fargeleggingen.

Så ta frem noe du ikke hører på i de andre fasene, og la deg underholde. Filmer man ikke har sett på en god stund kan fungere, i tillegg til TV-serier. I det siste har jeg sett på reiseseriene til Michael Palin, som jeg syntes var svært underholdende, til tross for at jeg egentlig ikke er interessert i å reise. For tiden går jeg gjennom samtlige sesonger av South Park, som kan ses gratis på nettet.

Til slutt
Til slutt, ting jeg har nevnt her, er hva jeg har som bakgrunnsunderholdning, og er er selvsagt tilpasset min smak. Men jeg har prøvd å komme med forslag på generelle ting som funker og gjør det morsomt å sitte ved tegnebordet i timesvis.
Men nå skal jeg pelle meg tilbake til South Park og fargelegge kveldens 4 striper.

2 Comments on "Dadaph sitt tegnetips"

    Takk for linken, Dadaph!

    Alltid artig å lese om hva andre serieskapere trenger mens de lager seriene sine. Selv hører jeg på musikk når jeg jobber. Samme hva det er egentlig, bare jeg har hørt det mange ganger. Akkurat nå f.eks. hører jeg på Ennio Morricone.

    Musikksmaken min er såpass smal at jeg er redd for å gå lei om jeg hører på flere timer i strekk hver dag. Men Ennio Morricone er virkelig god. The Good, The Bad and The Ugly er en av favorittfilmene mine. Sett den såpass mange ganger at den fungerer som utmerket bakgrunn, selv om jeg fortsatt MÅ se på duellen på slutten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*