Dadaph håndverk og hærverk

Bård Lilleøiens webside: Tegneserier, illustrasjoner og blogg

Dadaph, er du en PC eller Mac?

Dadaph, er du en PC eller Mac?

…vel… en Mac er nå motenavnet på en overpriset PC fra et grådig selskap som heter Apple, med et mindre glupt operativsystem på, så jeg føler spørsmålet i overskriften egentlig er ganske idiotisk i seg selv.
Og jeg er jo hverken en datamaskin eller et operativsystem, er jeg?
Spørsmålet burde derfor vært “Hvilket operativsystem bruker du, o store og vise Dadaph?”.

Her må jeg nok svare både Linux og Windows, da jeg ikke klarer å velge ett av disse.
Linux har alltid vært systemet jeg har foretrukket, når det kommer til dagligdagse ting som surfing, videotitting og den slags, men til arbeid(Photoshop/scanner) og spilling, kommer jeg dessverre ikke utenom Windows, for øyeblikket iallefall.

PCen jeg bruker mest er en snart 4 år gammel Lenovo Thinkpad SL500, som jeg er veldig glad i. Da jeg fikk den, kræsjet den under installasjonen av Windows Vista, og det gikk dermed raskere å bare laste ned Ubuntu 8.10 og installere det på den. Det fungerte som en drøm… frem til da jeg “glemte” å oppdatere jevnlig til nyere versjoner av operativsystemet, da det ene og det andre begynte å streike. Ubuntu var av den oppfatning av at dersom man “glemmer” å oppdatere et operativsystem hvert halvår, kan man bare ha det så godt, om man ikke installerer et nytt ett. Så når nå ting sviktet i øst og vest, fant jeg ut at jeg kanskje burde oppdatere til Ubuntu 12.10, som er nyeste versjon.

Det tok 5 minutter, så orket jeg ikke det mer. Det var et mareritt å finne frem i, og sette opp ting slik jeg ville, da det alltid har vært styrken med Linux, i alle distroene jeg har prøvd tidligere: Mandrake, Redhat/Fedora, OpenSUSE og Debian… jeg har hatt mange problemer, men mindre og mindre knoting for hvert nye system, frem til dette… jeg taklet rett og slett ikke det nye oppsettet på Ubuntu. Så jeg lurte virkelig på hva jeg skulle gjøre.
Heldigvis snublet jeg over en annen distro, gjennom Lise, som ville prøve Linux på sin gamle laptop for et par måneder siden(og siden den gang har jeg hengt over den nærmest daglig og spilt gamle Windows-spill som kjører knirkefritt i Wine, men nok om det). Svaret er Linux Mint, som er Ubuntu, uten alt tullet som har kommet de siste par årene:


Slik ser en nærmest fersk installasjon av Linux Mint ut

Installasjonen var nesten altfor enkel. Eneste plunderet jeg hadde, var internett. Laptopen ville uten problemer koble opp til routeren trådløst, få sin egen lokale IP, men nektet å dra ut videre på internett. Fikk heldigvis løst problemet etter en times heftig googling, og etter litt mer oppsett, har jeg nå fått et operativsystem jeg føler jeg kan trives med lenge, på en aldrende maskin.


Linux har flere fordeler om man har mange ting oppe: flere skrivebord samtidig(hos meg satt opp som den berømmelige kuben), mulighet for å zoome hvor man vil, gjøre vinduer gjennomskinnelige, eller kanskje best av alt: tvinge et vindu til å ligge øverst, uansett.

Alt i alt føler jeg Linux nå er på punktet det faktisk kan fungere godt for folk flest, sett at man kjører det på riktig hardware. Har man en aldrende maskin man gjerne vil ha litt liv i, skader det jo ikke å teste, uansett. Ting som Flash og Java er inkludert i pakka og fungerer av seg selv, man får med Firefox og Xchat og MSN og VLC(selv om jeg heller vil anbefale at man skaffer mplayer fort som fy). Veldig mange eldre Windows-spill som ikke kjører overhodet i Windows 7, fungerer problemfritt om man kjører dem gjennom et program som heter Wine(har blant annet fullført både Might and Magic 6, Evil Genius og Starcraft den siste måneden). Det kommer også snart en egen versjon av Steam, og Valve(Half-Life/Portal) har snakket varmt om å gjøre sine spill tilgjengelige på Linux en stund.
Man må ikke lengre kunne skrive ting i en sort terminal(men det gjør ting bittelitt raskere), og om man lurer på noe, googler man, der flere garantert lurer på det samme.
Om man må ha det nyeste Windows-spillet eller om man er avhengig av programmer som Photoshop, er nok fortsatt Windows det beste alternativet, men vil man kjøre et vanlig system på aldrende hardware er absolutt Linux verdt en nærmere titt.

Linux Mint får man her, og det er gratis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*